fredag den 24. april 2015

Spørgeskemaundersøgelse for forældrene

Spørgeskemaundersøgelse for forældrene.

Sammenligning af Brems og Steensgaard

Den største forskel ude ved Bremserne og Steensgaard, var deres foder til dyrene.
Steensgaards dyr fik usprøjtet mad, hvor Bremsernes dyr fik sprøjtet mad, men ikke alt deres mad var sprøjtet. Dyrene ved Seensgaard var længere tid udenfor, end Bremsernes dyr er.

-Ellers var der ikke den store forskel, på de to landbrug.

Den økologiske købmand?

To flotte fyre var nede ved deres lokale købmand og stillede nogle spørgsmål. De spurgte bland andet om hvorfor de har de økologiske varer som de har der blev svaret at det var et fast sortiment som de skulle have. De begyndt at tænke på økologi fordi der er mange der har spurgt efter det. Der flest der køber øko om sommeren fortalte Gitte som der stod ved kassen der vi var der. Den vare de sælger mest er mælk fordi det er sommetider billigere og bedre fortalte Gitte. Sparkæden går ikke så meget op i økologi.


evaluering af ugen



evaluering af ugen

Vi har lavet økologisk mad, det smagte godt. Vi var nede og handle ved købmanden. Det mad vi lavet var pandekager med wokkede grønsager og elefant-futter (müslibar). Vi har været nede ved Steensgaard, og se gården. Den er lige så store som 800 fodboldbaner, halvdelen var marker, de dykker økoloigsk og deres dyr er ude hele tiden. Grisen flytter fra mark til mark, de spiser 5 kg korn om dagen. Deres får også kaldet Saane har ca. 20 lam. 
Her er ejerne af Steensgraad:



Vi har også været ude ved familie Brems fordi de ikke dyrker økologisk. Vi så deres køer og de var meget      mærkelige. Vi så køernes lækkerriskab (Deres hjem). Så fortalte Niko's far om gården og lækkerriskabet. Vi har også lavet blomsterbede og vi planter blomster i blomsterbedene i natur og teknologi, og der er også et mediehold og det er dem der ligger ting ud på instagram. Idag er vi ude på medieholdet.
  
  

     


Brems

vi var ude og se på nogle kør og vi skulle drikke mælk som der var malket i morges vi aede kør og kalve og de var søde der var en stor tyr og de havde noget med 100 kør. vi kravlede i gamle kalve spande og vi stillede spørgsmål til dem. hvor meget mælk laver de 100 litter

Steensgaard

Den lange gåtur 

Vi startede dagen med at mødes i Aulaen, hvor vi forberedte turen til Steensgaard. 
Efter vi havde forberedt os, lavede vi nogle intelligente spørgsmål til ejeren af Steensgaard. Da vi var færdige med at lave intelligente spørgsmål holdt  vi 15 minutters frikvarter og bagefter skulle vi mødes i Aulaen, hvor vi skulle afsted. 

Vi gik stille og roligt mod Steensgaard med vores makker ved siden af. Da vi var halvvejs, var der nogle der allerede var trætte, imens der var nogle der bare gik stærkere og stærkere, de forreste kom længere væk fra de bagerste. 
Vi gik ned af den lange grusvej til Steensgaard, pludselig kom postbuddet og de fleste prøvede at løbe hurtigere end postbuddet men det lykkedes ikke for nogle. 

Da vi var kommet ned til Steensgaard, fortalte ham der ejede Steensgaard lidt om ham selv og hans kone. Vi gik ned til laden, hvor han fortalte lidt om det korn, der kom ind om sommeren og hans nye blandningsmaskine  der blandede mad til nogle grisene på Steensgaard. Grisene spiser ca. 275 tons korn om året.

Efter han havde snakkede lidt om laden, hans nye blandningsmaskine og hvad maden bestod af (maden bestod af lidt hvede, hestebønner og korn osv. til grisene), gik vi op til Steensgaards Restaurant hvor vi kiggede ind på slagterne, imens de stod og skar kød, ved siden af der hvor slagterne stod og lavede kød, var der et køkken, hvor de lavede mad, hvis man ville komme og spise. 

Vi stillede vores tasker for at gå ned til fårene, inden vi kom ned til fårene, gik vi lige forbi der hvor de såede grønsagerne til deres restaurant. Ved fårene snakkede han om at der var nogle lam, der blev født dagen før vi kom. Vi synes, de var søde og sjove de små lam. 
Vi gik ned til grisene, hvor han fortalte at grisene blev flyttet en gang imellem, fordi de pløjede jorden når de legede, og fordi de skulle have noget nyt græs.
Da vi havde set grisene stillede vi nogle spørgsmål, vi havde lavet. Eksempel.
Hvor mange grise har i? 
150 grise

Vi gik tilbage mod restauranten hvor vi skulle spise vores madpakker. Efter vi havde spist gik vi hjem mod skolen. Der var nogle der blev trætte og gik langsomt så derfor ventede de forreste på de bagerste.      

Det var en rigtig god tur. 


Hos Spar!


Dagligvarerbutikken Spar i Horne svarede på nogle spørgsmål om økologi:


Oplever I at der bliver købt mere økologi, end ikke økologi?
Svar: Nej, det gør der ikke.


Er det vigtigt for jer, at der er økologiske varer i jeres butik?
Svar: Ja, det er det.


Køber I økologisk?
Svar: Nej, det gør vi faktisk ikke.


Hvor stor en del af jeres butik er økologisk?
Svar: Det er ikke så meget, cirka 2%  



Gitte Bøgedahl, medejer af Spar

fremlæggelser af økologi

Torsdag havde vi været ude ved Bremserne. Da vi kom tilbage til Horne Skole igen, skulle vi høre et fordrag fra Klaus. Det handlede om økologi, hvad der var godt for naturen og fødekæden. Derefter blev vi delt ud i nogle grupper på fire, hvor vi var fra 3.-6. klasse. Vi fik udleveret  en seddel med 10 spørgsmål. Vi havde 1 time til at lave dem.

Vi lærte at:

- Hvis man har en flæskesteg på 2 kg. så skal en gris spise 20 kg. korn. De sidste 18 kg. går til energi, varme og afføring.

- Vi lærte om nogle dyr som var kommet til Danmark, men som ikke oprindeligt var danske dyr.
F.x er vaskebjørne, mårhund, kongekrabber og mink ikke oprindelig var danske dyr. Vi troede alle sammen at ulven ikke var et dansk dyr, men vi fandt ud af at den var et dansk dyr, men den bare var udryddet. Så hvis der kommer et dyr ind i fødekæden, kan den ændre fødekæden helt.

- Vi lærte også at hvis man bare fjerner et led i fødekæden går den helt i stykker. Eller så ændre den sig meget.

Da der var gået en time skulle vi alle sammen fremlægge det vi havde lavet.
Eksempel på en fødekæden >

Økologi hos Sparkøbmanden

To flotte fyre var nede ved deres lokale købmand. De  stillede ejerne et par spørgsmål om økologi. De lagde ud med at spørge om hvorfor de har de økologiske varer som de har. De svarede: Det er noget vi skal have. De havde et til spørgsmål, det var tænker I på at få flere økologiske varer. Svaret var ja. De spurgte om hvad for nogle varer der blev mest solgt af økologi. Svaret var der mælk.

Jeg troede at det var økologiske grøntsager der blev solgt flest af.

tirsdag den 21. april 2015

Økologisk ost og mælk


Nogle landmænd har geder eller køer, man bruger mest kørenes mælk til at sælge, men gedens mælk bruger man til ost. Men de fleste landmænd vil have økologiske dyr fordi det smager bedst og skader ikke naturen. Økologiske dyr skal være ude om sommeren. Man bruger for det meste gedemælk til ost, man kan også bruge komælk til det. Men gedemælk er bedst til ost. Komælk er godt til ost. Når man har taget gedens mælk putter man den i en stor skål og putter fløde i og pisker det, så det stivner så har man en ost fra en ged.

Køber du økologi?

2 skole elever blev sendt ned til den lokale købmand bedre kendt som Eurospar. De skulle undesøge om folk gik op i økologi. De havde lavet nogle spørgsmål som de ville spørge nogle om. De fik spurgt 5 personer.

Spørgsmålene og svarene:

Køber du økologiske produkter?

Svar:
1. person: Ja 
2. person: Ja 
3. person: En gang i mellem
4. person: Ja
5. person: En gang i mellem

Hvorfor køber du det?

Svar:
1.  person: For at bevare naturen og fordi det er bedre.
2. person: For dyrene fordi at de ikke er blevet behandlet særlig godt hvis man ikke køber økologisk.
3. person: Fordi det nogle gange er billigere.
4. person: Det skulle være godt.
5. person: Kun fordi det er billigt engang i mellem.

Køber du alle vare økologisk?

Svar:
Alle 5 personer svarede nej


Hvad for nogle økologiske vare køber du?

Svar:
1. person: Mejeriprodukter
2. person: Mejeriprodukter og kød
3. person:Mælkeprodukter og yoghurt
4. person: Grøntsager og mælkeprodukter
5. person: Mælk





















2.klasse

2. klasse har spillet et spil som  handler om, at der var en ond ulv. De malede også nogle økologiske tegn, og snakkede om landbrug og mange landmands ting. De så også en film om 3 børn der boede på 3 gårde. En af børnene boede på en økologisk gård, og de 2 andre børn på u-økologiske gårde. 
i madkunstskab laver nogen af mellem trins eleverne noget lækkert mysli og pandekager med Wokked grønsager og vand med frugt :-D Mumms...
Alt er fremstillet af økologiske vare det vil sig der ikke er nogen konventionelle vare. 
Man kan dufte den dejlige duft helt oppe til edb lokalet.
 Der er 14 mellemtrins børn på madholdet i dag d. 20 april. 


Se billeder af mad holdet på Instagram :-D    
0. klasse laver opgaver om økologiske grise. De har lært hvad der er økologisk og ikke økologisk. Det sjoveste de havde prøvet var stjerneløb. Onsdag skal de ud på 2 bondegårde, - så får de måske lov til at malke køerne og ride på hestene, hvis der er heste. De skal snart ud og plante blomster og fjerne ukrudt hos en gammel dame fordi hun har brug for hjælp.  

Vidste du at...


Vidste du at..... førhen i Europa var det lovligt at lave makeup-forsøg på dyr? Men d. 11 Marts 2009 blev der efter mange år og flere forsøg endelig lavet en lov. En lov om, at man ikke må lave, sælge eller importere dyre-testet kosmetik. Loven gælder kun i EU. Der er mange fra Det Dyreestiske Råd over hele verden, der gerne vil have loven indført. I 2013 blev det også ulovligt at importere dyre-testede ingredienser til EU. Ikke alle lande i EU overholder loven og det er anslået at ca. 12 millioner dyr dør om året.

Produkter forbudet gælder for:
Make-up
Sæbe
Hudplejeprodukter
Tandpasta
Solfiltre
Neglelak
Barbercreme
Anti-rynke creme
Mundskyllevæske
Sæbe, shampoo samt hud-, hår-, og tandplejeprodukter til babyer
Intimhygiejne-produkter
Massageolier
Parfume
Hårfarver
Hårplejemidler

Produkter forbudet IKKE gælder for:
Vaskemidler
Opvaskemidler
Rengøringsmidler
Desinfiktionsmidler
Hånd-desinfiktionsmidler    

mandag den 20. april 2015


Hvad er økologi?

Det græske ord oikos betyder hus og logos betyder videnskab om.
 Ideen bag økologi er kort fortalt at produktion skal tage hensyn til dyrene og miljøet.
Dyr og planter på de økologiske marker har gode leveforhold. 
Gode leveforhold betyder, at feks. økologiske køer må være på marken lige så længe at det er godt vejr.  

 Vores grundvand beskyttes mod forurening, fordi de økologiske landmænd ikke bruger sprøjtegift og kunstgødning i produktionen.

 I dag kender 98 procent af befolkningen det røde Ø med kongekronen. det visser at den ting er økologisk.

Første økologiske mælk
31. januar 1987 bliver der for første gang i Danmarkshistorien tappet mælk med ordet økologisk trykt på kartonen. Det sker hos Dansk Naturmælk i Sønderjylland.

I 2013 kom cirka hver liter mælk fra økologiske køer.



Hvad er forskellen på konventionelle og økologiske køer?

Økologisk køer skal på græs. Fra 15. april til 1. november skal alle dyr over 4 måneder være på græs i minimum 6 lyse timer om dagen. Kravet gælder ikke, hvis vejret er meget dårligt, eller hvis dyret er sygt. For ikke økologiske køer er der ingen krav, og kun ca. 16 % af dem kommer på græs.
En konventionel ko får en knap så god en slagtning, hvor koen kommer ind i en slagtehal og kommer ind i en række med sine venner og venter på sin slagtning. En økologisk ko kommer alene ind i slagterummet og bliver skudt med en boldpistol.

Der ser vi en økologisk ko som er kommet på græs. De hopper og springer rundt når de kommer på græs, fordi de bliver glade.



Her ser vi en konventionel ko som lever sit liv i stalden.








Økologiske planter er nogle planter som ikke har fået kunstgødning og sprøjtemidler. Det er derfor også dyrere, men de smager bedre og er sundere fordi, der er ikke sprøjtemilder i.
Det er meget vigtigt du kun fodrer dyr med økologiske planter, fordi hvis du ikke gøre det så er dyrene ikke økologiske. 

På billedet kan du se økologiske planter.
Økologi har et dansk mærke.




Det er EU's mærke for økologi



Økologisk mad

 


Økologi er mad uden rester af sprøjtegift. Sprøjtegift er en gift der dræber dyr og ukrudt.
Økologi er også garanti mod gensplejset mad og foder. Gensplejsning er når man ændrer generne i cellerne. Og så giver økologisk produktion både renere grundvand og en mere mangfoldig natur. Der er renere grundvand fordi sprøjtegiften ikke kommer ned til grundvandet. Mangfoldig natur er når der er mange forskelige slags planter.

Faguge 17 om økologi

Faguge 17 om økologi

Madholdet


Vi har været ude og spørge madholdet om nogle forskellige spørgsmål.

De svarede:

Hvad har I lavet af mad?: Pandekager med wokkede grøntsager, müsli og vand med frugt og grøntsager.

Hvorfor har det noget med økologi at gøre: Alle varerne er økologiske.

Synes i det er sjovt: Ja, fordi det ikke er hårdt og fordi det er sjovt at lave mad.

Hvad har i lært med økologi: Det er sundere end almindelig mad.

Haveholdet


Vi har været ude at spørge haveholdet om nogle forskellige spørgsmål.

De svarede:

Hvad skal I plante: Det ved vi ikke.

Synes I det er sjovt: Ja.

Er det noget I ville gøre der hjemme: Nogen svarede ja og nogen svarede nej.

Hvad har I lært om økologi: Ikke så meget endnu men vi er igang med at læse om det.


Vi laver og blogs om forskellige emner og ligger forskellige billeder ud på instagram så man kan se hvad vi laver.
Link til instagram: horneskole.

 0. Klasse

0 klasse har i dag lavet mange sjove ting. 
De startede med at læse historier og tegneserier om økologi.
Bagefter skulle de tegne en fødekæde der viste hvad vi spiser. 
De skulle også finde dyr på billeder. De har snakket meget om hvad økologisk egentlig er. de ville også vide hvad sprøjtemidler er og hvad de gør for naturen og dyrende.


1. Klasse

De har også hørt historie den hedder når enden er god og handler om økologi.
De har også set en film der handler om en pige der hedder Julie der har økologiske grise.
De har prøvet at være konventionelle ( ikke økologisk ) grise inde i deres klasse og de har prøvet at være økologiske grise udenfor.

2. klasse

2 klasse har også lavet mange sjove ting. De startede med at skrive de ting de ved om økologi ned på papir og hvad de vil vide og økologi. 
De har også klippet og klistret. Det vil sige at de klippede ting ud fra blade der er økologiske.


Økologi løb

Vi har i dag været ude på stjerneløb om økologi hvor vi skulle fine nogen poster om økologi. Alle skolens elever fra 0.-6. kl. var med til løbet og vi var delt ind på hold. 

Post 1 der skulle man gætte sandt eller falsk på ti udsagn.

Post 2 der skulle man se på en kvadratmeter og gætte hvor mange høns der må være, hvis det er økologisk eller konventionelt.

Post 3 der skulle man gætte nogen tegn for økologi og miljø og så til næste post. 

Post 4 der skulle man skrive/tegne et bud på hvorfor det er dyrere at købe økologiske.

Post 5 der skulle man svare på nogen spøgemål om økologi  

Post 6 der skulle man smage på nogen ting og gætte om det var øko eller ikke der var mælk og agurker og æbler 

Post 7 der skulle man sammensætte nogen grønsager på et årstids hjul 

Post 8 der skulle man samme sætte et puslespil som blev til en økologisk ko.

Post 9 der skulle man tage et ark hvor der stod økologisk og konventionelt og skulle man skrive/tegne på arkne hvordan en økologiske grise lever og en konventionelt gis lever.

Post 10 der lå der en masse kegler med nogen spørgsmål under og der var tre svar muligheder. 






Her skulle man finde ting som en økologisk gris og en konventionel gris 

                                         Sprøjtemiddel

Sprøjtemiddel er noget landmændene bruger i marken. Til at få ukrudt væk med.



Sprøjtemiddel er noget landmændene bruger til at sprøjte deres korn med. Det er ikke særlig godt for naturen. Hvis det ryger ned i et vandløb så er der chance for at fiskene dør.
Det vil vi ikke have.
Der er også en chance for at det ryger ned i vores grundvand og det vil vi heller ikke have.
Det er det der er godt ved økologiske landmænd. De sprøjter nemlig ikke. De bruger en strigle i stedet. Den strigler de jorden med så der ikke når at komme noget ukrudt.
Man sprøjter også frugttræer så der ikke går orm i frugterne.



 Dette er roundup. Det er et sprøjtemiddel.

       Hvad kan man læse om i ugens forløb


I ugens forløb kan man læse om hvad vi laver her på bloggen. Vi skal lave mad og vi skal arbejde i have og vi skal i mediegruppen og blogge vi skriver også på instagram. På onsdag og på torsdag skal vi på tur på onsdag skal vi til Stensgård (økologisk gård) og på torsdag skal vi på Bremsernes gård (konventionel gård).Dem der skriver på bloggen er 3.-6. klasse.


10 facts om økologi

10 facts om økologi

1)
I økologisk jordbrug bruger landmanden husdyrsgødning i overensstemmelse med de økologiske principper. Dette er mere skånsomt for natur og grundvand.

2)
Der må kun bruges sprøjtemidler i økologisk jordbrug, hvis der er risiko for tab af afgrøder.

3)
 Der må ikke anvendes GMO (genmodificerede organismer) i økologisk landbrug.

4)
Der bruges ikke slam fra rensningsanlæg eller fra industrien.

5)
Den økologiske produktionsmetode er med til at nedbringe den totale kemiske belastning af naturen. Dette giver også plads til flere arter af planter og insekter samt et rigere fugleliv.

6)
Der går mindst to år fra en landmand begynder at dyrke en mark økologisk, til afgrøderne må sælges som økologiske.

7)
Der går mindst to år fra en landmand begynder at dyrke en mark økologisk, til afgrøderne må sælges som økologiske.

8)
Når du køber økologiske varer, er du med til at spare vores fælles grundvand for nedsivning af sprøjtemidler.

9)
Økologiske fødevarer indeholder kun et begrænset antal tilsætningsstoffer.

10)
Det er kun tilladt at bruge omkring en tiendedel af de tilsætningsstoffer, som der må bruges i konventionelle fødevarer.






                                               Hvad er jeres holdning?                   

 Vi har lavet et spørgeskema om økologi til forældre på Horne Skole. I kan gå ind og svare på det på forældreintra. Vi vil gerne vide hvad I synes om økologi. I får af vide hvad der er svaret her på blokken på fredag. 

 1) Har du/I mange økologiske varer i hjemmet?
 2) Synes du/I at det er vigtigt med økologi?
 3) Spiser I tit økologisk og hvorfor?
 4) Har I frugt og grønt i hjemmet og er det økologisk?
 5) Synes du at det er vigtigt at dyr har det godt?
 6) Er du opmærksom på om du køber økologiske vare?
 7) Gør du noget for at du købe økologisk?
 8) Synes du at det er for dyrt at købe økologisk?
  9) Lærer du dine børn om økologi?

10) Synes du at det er vigtigt med økologi i skolen?


Disse spørgsmål vil blive sendt på jeres forældreintra så hurtigt som muligt.



Quiz

Så er der en quiz klar til jer om økologi. Prøv den på din mor, far, ven eller veninde.

1. Hvad er økologi?
Svar: Det er mad der ikke får sprøjtegift.

2. Hvorfor er økologiske varer dyrere end konventionelle (ikke økologisk)?
Svar: Det er fordi man behandler de økologiske varer bedre.

3. Hvilken måned skal økologiske dyr på græs?
Svar: April

4. Hvilken måned skal økologiske dyr ind i stalden igen?
Svar: November

5. Hvor mange dage skal en økologisk gris mindst være ved sin mor fra ny født?
Svar: 49 dage

6. Hvor mange dage skal en konventionel (ikke økologisk) gris mindst være ved sin mor fra ny født?
Svar: 21 dage

7. Hvor mange økologiske høns må der være på en kvadratmeter?
Svar: 13 høns

8. Hvor mange konventionelle (ikke økologisk) høns må der være på en kvadratmeter?
Svar: 16 høns

9. Hvilket år blev de første økologiske grønsager solgt i Danmark?
Svar: 1980

10. Hvorfor er økologi godt?
Svar: Så får man ikke sprøjtegift i kroppen. Så har dyre livet, plante livet og dig selv det godt.

torsdag den 16. april 2015

Her kommer info om Horne Skoles arbejde med Grønt Flag - Grøn Skole og emnet Økologi i uge 17.
Vi glæder os til at informere jer om alt det spændende vi laver!